Meer focus door deze eenvoudige oefening

zelfvertrouwen en focus

September voelt voor mij meer als het begin van een nieuw jaar dan januari eerlijk gezegd. Als zelfstandige in een vakgebied waar de vraag vermindert in de zomermaanden, zet ik mijn werk in die periode op een laag pitje. Onze dochters  zitten op de basisschool, dus dat betekent 6 weken lang veel op pad met de kinderen. En eindelijk tijd om (creatieve)  projecten op te pakken waar ik de rest van het jaar niet aan toe kom. Heerlijk! Maar dat leven-in-het-moment en gericht zijn op thuis, heeft ook een keerzijde. Niet werken is goed voor mijn creativiteit en ontspanning, maar slecht voor mijn focus.

Om mezelf meteen weer in de juiste modus te zetten, ben ik direct na de vakantie dagelijks gestart met de volgende oefening. Hij maakt gebruik van een principe dat in de psychologie ‘priming’ heet. Priming betekent dat je iets sneller herkent of er op reageert als je het al eens eerder hebt waargenomen. Het is het effect dat je ineens overal het merk auto ziet rijden wat jij overweegt aan te schaffen. Of dat de halve wereld vol zwangere vrouwen lijkt te zijn als je zelf een kind verwacht.

Deze oefening kost je 10-15 minuten. Als je hier telkens je dag mee begint, zorgt het voor meer focus.

Ga rustig en ongestoord zitten en concentreer je achtereenvolgens op deze drie onderwerpen:

Dankbaarheid

Denk aan de dingen waar je dankbaar voor bent in je leven. Hoe dieper het gevoel van dankbaarheid, des te beter het is. Ik ben voor veel dingen dankbaar in mijn leven, maar wat deze emotie het sterkst bij me oproept zijn de mensen die heel dicht bij me staan: mijn kinderen, mijn man, mijn ouders die er nog steeds zijn.

Waarom deze stap? Het is onmogelijk om twee tegengestelde emoties tegelijk te voelen. De dingen die ons tegenhouden in ons leven, waar we onzeker van worden en van gaan twijfelen, hebben vrijwel altijd te maken met emoties als angst, boosheid en frustratie. Op het moment dat jij je dag begint met dankbaarheid, geef je deze emoties minder kans. Je concentreren op het positieve, geeft je onmiddellijk meer zelfvertrouwen.

Doelen

Denk aan de dingen die je wil bereiken over 3-6 maanden vanaf nu. Stel je deze doelen voor alsof ze er al zijn. Zie voor je hoe het is als je dit bereikt hebt en ervaar hoe je je dan voelt. Neem echt de tijd om jezelf hier een goede voorstelling van te maken.

Dit is de priming stap. Door jezelf een voorstelling te maken van doelen alsof je ze al hebt bereikt, ga je vanzelf wennen aan het idee. Je onzekerheid en twijfels verminderen door deze gewenning en je zelfvertrouwen neemt dus toe. Daarnaast zul je merken dat je sneller kansen ziet en acties onderneemt als je jezelf elke dag bewust focust op je doelen.

De 3-6 maanden is niet voor niets gekozen. Je bent bezig met het ontwikkelen van een denkgewoonte en dat heeft tijd nodig. Maar omdat je jezelf ook tot actie aan wilt zetten, mag je doel ook niet al te ver weg liggen.

Liefde

Bedenk op welke manieren jij meer liefde in je leven kunt brengen. Daag jezelf uit om daarbij niet aan liefde te denken als een gevoel, maar als een werkwoord. Wat kun je doen om liefdevoller naar anderen te zijn? En met welke acties laat jij jezelf zien dat je waardevol bent?

Liefde is net als dankbaarheid een krachtige tegenhanger van angst, pijn en boosheid. Het krijgt echter pas betekenis als we er acties aan verbinden. “Ik hou van jou” zeggen en de ander vervolgens links laten liggen, heeft geen enkele waarde.

Met deze laatste stap zet je jezelf dus in de actie-modus. Dankbaarheid gaat over wat je al hebt,  doelen over waar je naar toe wilt. Met de vraag “Hoe breng ik meer liefde in mijn leven?” bepaal je wat je NU anders gaat doen.

Ik merk dat deze oefening er eentje is van kleine moeite, groot effect. Schrik niet als het de eerste paar dagen confronterend is. Je dagelijks geconcentreerd bezig houden met wat je graag wil bereiken, betekent natuurlijk ook toegeven dat het er nu nog niet is. De kracht van deze oefening zit dan ook in de herhaling. Veel succes!

 

Geplaatst in Sylvie's Blog