Ken je dat? Je ziet dat iemand anders iets nodig heeft wat jij kunt bieden: advies over iets waar je verstand van hebt, hulp die je kunt geven of misschien wel een dienst die jouw bedrijf aanbiedt. Maar je houdt je mond omdat je bang bent opdringerig over te komen. Of je bent er juist meteen bij om jouw advies, hulp of dienst aan te bieden en je merkt dat de ander daar helemaal niet op zit te wachten.
Hoe weet je nou wat passend is?
Deze vraag gaat eigenlijk over hoeveel ruimte jij inneemt. Mensen die de juiste hoeveelheid ruimte innemen, ervaren we als zelfverzekerd en betrouwbaar. En daar zullen we eerder iets van aannemen dan van mensen die we als onzeker of onbetrouwbaar beschouwen.
Ik weet dat veel mensen “ruimte innemen” opvatten als “luidruchtig zijn”, maar dat is niet zo. Mensen die op een prettige manier ruimte innemen, zijn mensen die zich op hun gemak voelen. Ze zijn ontspannen en gedragen zich alsof ze thuis zijn. Omdat ze dat doen, voel jij je ook bij hen op je gemak.
Als jij je niet op je gemak voelt, ga je op een andere manier ruimte innemen. En dat heeft effect op de mensen om je heen. Ik heb dat in het volgende plaatje schematisch weergegeven:
Wie bang is om opdringerig over te komen, onzeker is over z’n eigen kwaliteiten of denkt ‘zullen ze hier wel op zitten te wachten’, gaat zichzelf inhouden. Je begrenst als het ware jezelf en daarmee wordt jouw ruimte kleiner. Het gevolg is dat andere mensen te weinig zien wie jij bent èn dat anderen jouw ruimte kunnen innemen. Ze gaan over je grenzen heen of nemen je niet serieus.
Wie bang is om niet gehoord te worden of bang is om kansen te missen, gaat zichzelf overschreeuwen. Je wilt teveel, te snel en bent in gedachten al tien stappen verder dan de rest. Daarmee word je als het ware scherp en puntig en breek je in de ruimte van een ander in. Andere mensen ervaren je als pushend en gaan van alles doen om hun eigen ruimte te beschermen. Ze horen daardoor niet wat je te zeggen hebt en haken af.
De kunst is dus om jezelf zoveel mogelijk op je gemak te stellen. Dat kan bijvoorbeeld door oefenen, want wie iets veel doet raakt daar steeds vertrouwder mee. Het kan door je echt fysiek bewust te zijn van de ruimte die je inneemt, bijvoorbeeld door goed te ademen of de aandacht naar je voeten op de grond te brengen. Het kan ook door je gedachten te sturen, bijvoorbeeld door bewust terug te denken aan momenten waarop je heel ontspannen was.
En in echt lastige situaties, die je maar niet onder de knie krijgt, kun je je natuurlijk het beste laten coachen