De valse illusie van een lege agenda

December en januari zijn traditioneel de maanden om de balans op te maken over het afgelopen jaar en vooruit te blikken op het komende jaar. Vaak nemen we ons in deze tijd dingen voor: meer sporten, vaker vrienden bezoeken of een studie erbij gaan doen.

En als we dan in onze nieuwe, grotendeels nog onbeschreven agenda kijken, dan denken we dat we daar ruimschoots de tijd voor hebben. Niet nu en ook niet volgende week – want dan staan er toevallig net heel veel afspraken – maar in maart of rond de zomervakantie, dan moet het zeker lukken. In veel gevallen blijkt dat een illusie. In de periode dat we dachten te kunnen sporten, onze vrienden te bezoeken of te studeren, is het net zo druk als nu.

Wij mensen zijn slecht in langetermijnplanningen. We realiseren ons niet dat een groot deel van onze taken zich onverwacht aandient. Dus plannen we onze dagen helemaal vol met taken waarvan we weten dat ze er aan komen. Daardoor houden we te weinig rekening met alles wat tussendoor gaat komen. Ter illustratie: in de meeste beroepen bestaat 30% van alle werkzaamheden uit ad hoc taken. Ik adviseer mensen die willen werken aan een betere balans dan ook altijd zo’n 20-30% van hun (werk-)tijd niet in te plannen. Meestal vult deze tijd zich vanzelf wel. Die ene keer dat het niet zo is, kun je eindelijk eens doen waar je anders nooit aan toe komt.

Toevallig las ik in de krant een artikel over een onderzoek dat over dit fenomeen gaat. In het onderzoek kregen de deelnemers een tegoedbon voor een gratis artikel bij de bakker. De ene groep kreeg een bon die drie weken geldig was, de andere een bon die twee maanden geldig was. En wat blijkt? De kans dat je zo’n tegoedbon ook daadwerkelijk gebruikt is veel groter als de bon maar drie weken geldig is.

Dus wil je werkelijk iets veranderen in je leven? Wacht dan niet tot over twee maanden. Maar maak daar vanaf vandaag structureel tijd voor vrij.

 

Geplaatst in Sylvie's Blog